Св. Екатерина

На 24 ноември православната църква почита Св. великомъченица Екатерина, която е приемана за покровителка на майките Имен Ден празнуват: Екатерина, Катя, Тинка, Тина, Катрин, Катрина, Катерина, Катина, Кина, Екателина, Каталина, Кателия, Кателина, Катинка, Катка, Ката. Поздравете ги с подходяща картичка:

Православната църква на 24 ноември почита Св. великомъченица Екатерина. Тя била родом от Александрия. Дъщеря е на Конста. По онова време той властвал в Александрия, засичайки се с управлението на египетския император Максимиан. Майката на Екатерина била християнка. От нея девойката наследила вярата си в Господ.

Младото момиче изучавала елинската мъдрост, а това, че живеела в столицата й дало възможност да получи отлично образование и да има контакт с видни учени и философи.

Една нощ в съня на Екатерина се явила светата майка Мария Богородица с младенеца Исус. Тя проговорила на Екатерина и оттогава момичето се отдало изцяло на вярата.

Обичаи и традиции

Днес на 24 ноември, християните тачат паметта на светица Екатерина. Тя е приемана за покровителка на майките. Хората вярват в лечебните й способности и справянето с болести като шарка и бяс. Днес много манастири и църкви носят нейното име.

Рано сутринта на 24 ноември стопанката на дома, омесва нечетен брой пшенични питки. Намазва ги с рачел, петмез или мед ги раздава на съседите. Когато в дома има малки деца, взема в двете ръце по една питка, застава на кръстовище в цялата къща и дава на всеки минаващ, да си откърши залък хляб и да изрече думите: „Хайде сега, вземи погача за Света Екатерина, за да бди около дома ни да пази от болести като Бяс и Шарка!“

Още информация за празника и обичаите ще намерите в нашия блог - натиснете тук...