Св. Иван Рилски

На 19 Октомври православната църква почита паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец – считан за най-великия български светец, покровител на българския народ и небесен закрилник. Св. Йоан Рилски е основател и патрон на Рилският Манастир - най-големият манастир в България.

Най-вероятно св. Йоан Рилски е роден през 876 година в заможно семейство в Дупнишкото село Скрино. Най-дейните му години са при царуването на Петър I (927 до 969). Когато е на 25 годишна възраст родителите му умират и той дарява частта от своето наследство на нуждаещите се и става отшелник в планината. Прогонен е от първото си убежище и според местните легенди в последствие се установява в хралупата на вековно дърво край село Добърско.

Св. Йоан започва да става известен в региона след като извършва първото си чудо – да излекува душевно болен. Светецът започва да привлича все повече хора търсещи лечение и последователи които се установяват около неговото убежище, създавайки цял манастир, който просъществувал чак до XII век. Точното място на манастира не е сигурно и е възможно то да не съвпада със сегашното място на Рилския манастир.

Славата на св. Йоан Рилски се разнася извън пределите на България. Българският цар Петър I изминава 450 км за да се срещне с него, но поради смирение монахът не пожелава да се срещне с царя, той дори отказва носеното от него злато, а приема само плодовете и се покланя отдалеч на държавния глава. С това си действие той се прочува още повече и към него прииждат ученици от цяла България.

На 18.08.946 година, на около 70 годишна възраст Св. Йоан Рилски умира. На тази дата църквата почита неговото успение, погребан е в каменна гробница, която е запазена и до днес, намира се в близост до пещерата която е обитавал светецът през последните години от живота си. Гробът се намира в притвора на църквата „Успение на Св. Иван Рилски, позната още и като „Старата постница“, която е част от Рилския манастир, но се намира на няколко километра над основните му сгради. Мощите на светеца се намират в главната църква на Рилския Манастир.