Успение Богородично

На 15 Август православната църква чества "Успение на Пресвета Богородица". Това е един от най-големите християнски празници, който се чества еднакво и от православните християни и от католиците Имен ден празнуват: Мария, Мара, Марийка, Мари, Мариян, Марин,Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав Картички за имен ден Мария, Успение Богородично и Голяма Богородица. Оригинални пожелания за

Успение Богородично – история на празника, традиции и обичаи

Успение Богородично е един от най-почитаните християнски празници, празнуван както от православната църква, така и от католическата. Денят е посветен на смъртта или "съня" (успението) на Пресвета Богородица. Според легендите, на този ден апостолите се събрали от мястото, където проповядвали, сбогували се с Божията Дева и погребали нейното свято тяло. Българската православна църква и местните (автономни) църкви, приели новия календар празнуват празника на 15 август (в нов стил), докато по юлианския календар (автономната) църква празнува на 28 август.

История на празника

Според легендата в този ден, Божията майка напуска света на 64-годишна възраст и се възнася при своя син на небето. Три дни преди смъртта й архангел Гавраил й казва, че Бог иска да я доведе в царството си, за да може тя да управлява с него завинаги. Нейното последно желание било, тя да бъде заедно със светите апостоли. По чудо те били изпратени пред вратата й в Йерусалим.

Три дни по-късно, в слава на небето, самият Исус Христос, заобиколен от ангелски фигури и светци, слиза от него и идва за душата на Божията Дева Мария. Тя бива погребана в пещера близо до Гетсиманската градина, чийто вход е затворен с камък.

Няколко дни по-късно, когато го отворили и позволили на покойния апостол Тома да се поклони пред светицата, те намерили единствено нейната плащеница. Когато се изправили от масата с трапеза, апостолите чули пеенето на ангели и видели чистата Божия майка в облаците. Тя им казала: „Радвайте се, защото аз винаги ще съм с вас“.

Легендата разказва, че има и разлики в местоположението на Успението на Богородица. Според версия, по-близка до православната традиция, то се е състояло в Йерусалим, а според римокатолическата традиция е било в Ефес.

Погребението на Света Богородица е извършено от апостолите в гробницата, където преди това са били погребани родителите й Йоаким и Анна и нейният годеник Йосиф. До гробницата светите останки на Дева Мария са положени тържествено върху специален одър.

Народни традиции и обичаи за празника

Според народните традиции този празник се нарича Голяма Богородица и се различава от Малката Богородица, празнувайки раждането на Майката Христова (ден на раждане на Пресвета Богородица - 8-ми септември).

Вярващите търсят закрилата на Богородица в житейски проблеми и въпроси. Традиционните ястия на масата са пресен хляб, украсен с декорации, пилешка каша, варено жито, царевица и тиква. Трябва да ядете диня и грозде. На този ден се прави курбан за живот, здраве, плодородна година, против премеждия и болести. Понякога това се пада вторият курбан след този на Гергьовден.

Според поверията, Божията майка живеела скромно и се хранила с постни неща. В този ден храната се благославя от свещеник със специална молитва след сутрешната литургия, а после жените в семейството я раздават на близки за здраве и упокой на починали роднини. Хлябът на този светъл празник по традиция се замесва с брашно, добито от тазгодишната реколта.

В някои части на страната, на Голяма Богородица се берат първите плодове от бостана или от лозето, след което се освещават в храма и се раздават на хората и чак след това може да се ядат и от семейството, което ги е отглеждало.

В селата, където не се правят курбани в този ден, се приготвят варена или печена кокошка или петел. По традиция, по тези краища за първи път се добива нов мед от кошера, като е обичайно да се дарява за нуждите на храма - хората вярват, че който е дарил колкото се може повече мед, толкова повече пчелите му ще се увеличат, а кошерът му ще се пълни с мед.

Дева Мария е почитана и като покровителка на пчеларите, тъй като според фолклорните предания тя също е била пчелар. В този ден се отбелязва и края на Богородичните пости, като се разрешава яденето на риба.

Жените, които са именници в този ден се молят за здраве и зачеването на детенце. Имен ден празнуват кръстените с имената: Мария, Марая, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мирела, Мариета, Мариела, Марио.