Даниел

Картички за имен ден на Даниел, Даниела и Данаил. Пожелания за Даниел, Даниела и Данаил.

На 17 декември православната църква почита Св. Пророк Данаил.

Според народния календар днес празнуват жени, които скоро са родили или на които предстои раждане, както и на майки с малки деца. Меси се обредна питка и се раздава за благополучие и здраве на младата майка и детето, както и за плодовита година. За неродилите жени отбелязването на този ден и спазеният обичай ще помогнат за по-леко раждане.

натиснете тук за още информация за празника на Св. Пророк Даниел

Св. Пророк Даниел - Информация за Празника

Кой празнува на 17 декември?

Имен ден на 17 декември, празнуват днес: Даниел, Данаил (означава Божи съд), Даниела, Данaилa, Анани, Дани, Данко, Дана.

На 17 декември честваме в памет на Св. Пророк Даниил. Жизненият му път и образът му в евангелието, остава траен отпечатък както в миналото, така и днес.

Свети Даниил е един от четирима в Стария Завет библейски пророци Исаия, Иезекиил, Иеремия, Даниил. На този ден се чества и паметта на сподвижниците на Данаил Св. Трима отроци – Азария, Анания и Мисаил.

История на Даниел

Историята на Данаил разказва за четирима младежи, които освен красиви, силни и начетени имали чисти сърца. Те живеели почтено в Йерусалим, спазвали заповедите на. Така Бог ги дарил с много телесна сила и красота, но това сякаш не било достатъчно за непокорните им духове. В годините, когато цар Навуходоносор, на Халдей, завладял със сила Йерусалим, те паднали в плен. Благодарение на уменията, качества и познанията си се откроили на фона на всички останали. Това било царството Вавилон. Уникалният, великият град за онова време.

натиснете тук за още информация за празника на Св. Пророк Даниел