Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември православната църква почита светите мъченици Вяра, Надежда и Любов – носещи имената на най-големите християнски добродетели и майка им София. Днес имен ден празнуват: София, Софка, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен - и техните производни Картички за Вяра, Надежда и Любов. Пожелания за Вяра, Надежда, Любов.

Житие на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

През втората половина на първи век и началото на втори в Рим живяла София – благочестива жена, която с живота си напълно оправдавала името си, което означава премъдрост – животът и бил низ от добри дела. Тя имала три дъщери, носещи имената на най-големите християнски добродетели – Вяра, Любов и Надежда, които тя възпитала християнски, като се стараела те да показват добродетелите които отразяват имената им.

С благочестивия си живот това семейство привлякло вниманието на мнозина хора, включително и на тогавашния император на Рим – Адриан (ужасен гонител на християните), който издал заповед те да бъдат доведени при него.

Майката узнала, защо ги вика императорът при себе си, помолили се и хванати за ръце тръгнали към двореца на императора. Когато влезли, смут не личал по лицата им. Императорът ги разпитал за техния род и вярата им. Те с гордост завили, че са християни.

В последствие императорът се опитва да ги съблазни да се откажат от вярата си и им обещава охолен живот в замяна. След като те отказали, твърдо, той се удивил и попитал майка им на колко години са те, а тя отговорила: Първата ми дъщеря, Вяра, е на 12 години. Втората, Надежда, е на 10 години, а третата, Любов - на 9 години.

Императорът решил да се опита да склони всяка една от дъщерите поотделно да се откаже от вярата си. Всяка една от дъщерите била съблазнявана поотделно и в следствие на отказа си подлагана на нечувани и люти мъчения, въпреки които нито една от тях не отстъпила от Христовата вяра. Една по една мъчениците били измъчвани и в последствие убивани от императорът.

Майката взела телата на дъщерите си, положила ги в скъп ковчег и ги погребала, като три дни стояла на гроба им, след което и тя предала душата си на Спасителя.

Християни погребали светата майката при нейните дъщери.