Света Екатерина 24 Ноември – Катерининден

Кой празнува имен ден на 24 ноември?

Именици на 24 ноември са жени с имена: Екатерина, Катя, Тинка, Тина, Катрин, Катрина, Катерина, Катина, Кина, Екателина, Каталина, Кателия, Кателина, Катинка, Катка, Ката.

История на Света Екатерина

Православната църква на 24 ноември почита Св. великомъченица Екатерина. Тя била родом от Александрия. Дъщеря е на Конста. По онова време той властвал в Александрия, засичайки се с управлението на египетския император Максимиан. Майката на Екатерина била християнка. От нея девойката наследила вярата си в Господ. Младото момиче изучавала елинската мъдрост, а това, че живеела в столицата й дало възможност да получи отлично образование и да има контакт с видни учени и философи.
Една нощ в съня на Екатерина се явила светата майка Мария Богородица с младенеца Исус. Тя проговорила на Екатерина и оттогава момичето се отдало изцяло на вярата.

Още много крехка и млада, тя се възпротивила на родителите си. Заявила, че ще се омъжи само за този, който я превъзхожда по мъдрост, богатство, слава и красота. Много младежи кандидатствали за ръката и сърцето на Екатерина, но тя не одобрила никой.

Преданието разказва, още как Екатерина се срещнала с император Максимиан. Идеята на визитата й била да му обясни, че допуска голяма грешка, като преследва християни. Това не пожънало успех обаче, но Екатерина успяла да привлече на страната си, жената на императора и десетки мъдреци.

Само на 18 години младата девойка била изобличена в езичество, а за вярата й в Исус Христос я заточили в тъмницата. На съвет пред 50 мъдреци от Египет, които трябвало да я отрекат от Христовата вяра, това не само не се случило, но и имало обратен ефект.

Младата Екатерина убедила царицата и мъдреците в Христовата вяра. В последствие, на което и те били жестоко убити, за което обявени по-късно за мъченици.

Императорът осъдил Екатерина на смърт. Екзекуцията се наричала разпъване на колело. Колелото било с шипове, чиято цел била да разкъсат тялото на момичето, но самият уред за изтезания се разпаднал, когато Екатерина го докоснала. Така палачите не могли да я екзекутират и се наложило да я обезглавяват.

Според поверието, самите мъдреци, които повярвали на думите на младата християнка също било жестоко осъдени и изгорени на клада.

Наказанието за Екатерина било тежко изтезание. Годината била 305. Тогава Божии Ангел отнесъл тялото й на върха на планина Синай. След това в VI век императорът на Византия Юстиниан I издига на мястото манастир, наречен Синайския манастир. Той оцелява през вековете и се превръща в музей за съхранение на творби от раннохристиянското изкуство, произведение на архитектурата и илюстровани уникални ръкописни книги.
Главен символ на св. Екатерина става колелото с шипове, популярно още като „колелото на Екатерина“.

На 24 ноември се отбелязва и паметта на царица Августа. Това била жената на цар Максимин. Тя имала контакт с Екатерина, беседвала с нея и повярвала в христовата вяра. Самата Августа си дала равносметка, че мъченията на Екатерина са онеправдани, обвинила царя за това, за което също платила с живота си. В този ден и тя била обезглавена с меч, а порфирий и над 200 войника погребали с нужните почести царицата. За вярата им като християни и те били наказани с меч.
На този ден почитаме и св. великомъченик Меркурий – скитянин и войн, който загинал през III век.

Обичаи и традиции на Катерининден

Днес на 24 ноември, християните тачат паметта на светица Екатерина. Тя е приемана за покровителка на майките. Хората вярват в лечебните й способности и справянето с болести като шарка и бяс. Днес много манастири и църкви носят нейното име.

Рано сутринта на 24 ноември стопанката на дома, омесва нечетен брой пшенични питки. Намазва ги с рачел, петмез или мед ги раздава на съседите. Когато в дома има малки деца, взема в двете ръце по една питка, застава на кръстовище в цялата къща и дава на всеки минаващ, да си откърши залък хляб и да изрече думите: „Хайде сега, вземи погача за Света Екатерина, за да бди около дома ни да пази от болести като Бяс и Шарка!“
Всеки минувач, трябва да си отчупи късче залък, да се прекръсти и да каже: „Сполай, стопанке, за вкусния погач. Както лепне по пръстите, така и Здравето да лепне на децата ти!“ „Амин!“ или „Да чуе Господ“ – отвръща домакинята!“.
Важно при чупенето на питките от минувачите е стопанката да следи, да са минали нечетен брой хора, за да са пресечени болестите.

24 Ноември – Денят на Св. вмчца Екатерина. и Св. вмчк Меркурий

Св. великомъченица Екатерина е християнка, светица и мъченица. По своето време, тя била една от най-образованите жени. По стари български традиции, този ден е известен още като Катерининден.

Как се тачи Св. великомъченица Екатерина в различните части на България:
В българска народна традиционната култура, денят св. Екатерина или св. Катерина се тачи най-много в Южна България. Дори в Пловдивския край смятат, че светицата пази децата им от болести и главно от шарка.
По традиция на този ден, 24 ноември, майките с малки деца, стават рано сутрин. Пречистват телата и душите си, омесват погачи и малки кравайчета, които мажат с мед. С погачата се почерпват хората в махалата, а кравайчетата се качат на вратата или се хвърлят на покрива „да пъдят Баба Шарка“.
В Родопския край вярват, че светицата се бори с висока температура и тежки заболявания. В този ден жените не трябва да пипат остри предмети или да работят. Вярва се, че ако се убодат или порежат, раната ще остане незатворена.

След като българинът се убедил, че не може да победи всички болести и злини, които могат да се случат на смъртните, той се научил да ги умилостивява с празници. Така са създадени всички имени дни, свързани със светци. На почит, с тържества, обичай, ритуали и лакомства, с добро отношение, човекът и днес много пъти намира за единствен изход от болестите.

Хората в миналото вярвали, че шарката обича мед. Наричана „сладка или медена“, се правела и погача, а на заранта на 24 ноември се оставяла на прага на входната врата. Ритуалите, свързани с болестта на шарка и грипните епидемии, съвпадат с времето на някогашните мъки на св. Екатерина.
Ето какви ритуали и традиции се преписват още на св. Мъченица Екатерина:
В Странджа, Източна Тракия и Беломорието деня на Св. Катерина се празнува и срещу мишки. Известен е още като Миши празници. По тези земи, жените също не трябва да работят, не пипат остри, хладни, режещи предмети, огнището замазват с кал и със затворени очи раздават варени зърна от царевица, боб, леща и др.. Поверието е, че по този начин ще „затворят и замажат очите“ на гризачите.

В Западна България се приема, че св. Екатерина е и покровителката на учащата и младежта, особено тази титла й се дава, заради знанията й приживе по философия.

В Средните Родопи светицата Катерина се почита най-много срещу тежки болести и за гонене на висока температура. Жените и там не работят, и не докосват хладни, остри предмети на този ден.

Светица Екатерина Мъченица е покровителка на:

Светица Екатерина Мъченица покровителства над занаятчии, секретари, архивисти, писари, ученици, учители, библиотекари, теолози, философи, адвокати, юристи, умиращи хора, точилари на ножове, мелничари, механици, проповедници. В списъка на покровителката се отнасят също и стари моми и не омъжени девойки.

НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ИМЕН ДЕН НА ЕКАТЕРИНА ЩЕ ОТКРИЕТЕ ТУК!

Вашият коментар