Атанасовден – свети Атанас, св. Атанасий Велики, 18 януари

Кой празнува на 18 януари?

Свети Атанас е покровител на домашната стока и домашните любимци, както е свети Георги за дивите животни. Той е смятан за мечи или вълчи пастир, господар на змиите.

На Атанасовден именици са хора, чиито имена са Атанас, Атанасчо, Ате, Ато, Ацо, Атанаса, Аце, Атче, Тасо, Таско, Атанаска, Насо, Нска, Наско, Таньо, Тано, Тасе, Тасо, Таско, Тана, Танче. Таса, Танаска, Таска.

История на Свети Атанасий

Известен като безсмъртен, светията Атанас е роден в 295 г, Александрия. Родителите му били бедни. По препоръка на архиепископ св. Александър, Александрия го дали да служи на църквата. Един път гледайки през прозореца видял деца да играят при кръщаване. Тогава малко дете Атанасий не предположил, че това ще е заветната му цел в живота. Получил високо образование. Развил бляскави способности.

На 23 години св. Атанас взема участие във Вселенския събор, Никея, а малко след това станал архиепископ на Александрия. Прозвището Велики получава при борба със свещеници Арий (280-336 г.). Те отричали едно същността на Бог, Отец, Син. Ето, така и св. Атанас, Александрийският епископ е наричан „баща на православието“. Написал много трудове в изгнаническия си живот. Целият си живот прекарва в борба с ересите. По народност бил египтянин. През жизнения си път станал епископ. Живял около 80 години в периода 293-373 г. Свети Атанасий умира на 2 май 373 г.. В чест и на този ден му е отреден празник, известен като Летен св. Атанас. На 18 януари църквата признала двамата епископи Антоний и Кирил за спасители на християнството от двата ереси: несторианство и арианство.

Защо Атанасовден е известен и като Безсмъртен?

Народът вярва, че св. Атанасий е наречен безсмъртен, защото е смятан за господар на леда, снеговете и зимата. Според тях той контролира ветровете и ги държи под ключ в пещера. Зимните мъгли и облаци са опашката на змейове, които нападат и отвличат младите девойки.

На Атанасовден, светията сваля зимния кожух и само по риза от коприна се изкачва на върха на планина, където моли Дядо Господ за топло време. От тогава насетне денят започва да пораства. Така завършва зимният цикъл. Приключва времето за сватби и тъждества. Наближава време за пост и въздържание.

Защо Атанасовден е празнуван и като ден на ковачи?

Циганите, които някога били единствени майстори железари и ковачи, празнуват много тържествено св. Атанасий Велики. Народът създавал много легенди за живота на Атанасий, в които се разказвало за това как светията издигнал манастири, църкви и крепости. Това обяснява майсторските умения по строителство и ковашки занаяти на светеца. Денят 18 януари се почита за ден на железари, ковачи, налбанати, ножари. С ритуалите, които се правят се гонят чума и шарка.

Обичаи и традиции на Свети Атанас

Според народните обичай с Атанасовден приключва зимния Танасовден. Самите ритуали го показват, че е преход. Краят на сватби и тържества, момент към преминаване в сезона на труда. Приключва се с годежите и отново се правят гадания за брак и промени.

Преходът се отбелязва по много места, веднага след Атанасовден, като се тачи друг светец Евтимий или Тимньо. Познат още като св. Черна. Неговият образ е обединение на демони, дух и природа. Той е олицетворение на смъртта и болестите.

На обредната трапеза се сервира пиле, свинско месо с бамя и питка, намазана с мед. Празникът е свързан с новогодишните обичаи. Жените спазват забраните, както на Антоновден. Коли се черно пиле или кокошка и месото се раздава на съседи и близки, за да са здрави децата. Перата на пилето се пазят, защото се смята, че имат лековита сила.

Как се тачи Св. Атанас в различните части на България?

В някои райони момци и момци, излизат по поляните, пеят, връзват люлки, играят хора, люлеят се. На 18 януари е позволено да се заколи прасе, особено от тези, които на Коледа не са успели. Неслучайно денят е наричан Втора Коледа.

Представата за светеца е за повелител на чумата, затова и на трапезата се изисква курбан на болестите. Колят се или кокошки, пилета, или агне, или прасе. Курбаните в миналото били общоселски, а личните се правели за изцерение от тежки болести или прогонване на страшни премеждия в семейството. Кръвта и костите от жертвата се заравя далеч, където хора не ходят.

Ето какви ритуали и традиции се преписват още на св. Атанас?

В Габрово вярват, че Атанасовден е ден на чума и мечка. Това поверие представя митологичен образ на самата болест. В някои региони на Атанасовден в параклис, на открито или сред висок връх се чака изгрева, палят се огньове. На прибиране към дома се берат букети с минзухари, кокичета, кукуряк, бръшлян и така пролетта се носи по домовете. Мъжете играят хора по ризи в снега, на центъра на селото.

Наред с ритуалите и традициите съществуват и забрани. На Атанасовден не се:

Играе хоро, защото се приема, че на този ден чумата избира най-високо дърво, качва се на него. Това най-често е топола и от там избира жертвите си. Не се минава около високи дървета или тополи. Не се работи, за да се предпазят всички от сини пъпки, язви, шарка или обриви. Не се тъче, шие, преде, за здраве на животните. Забранено е и да се впряга добитъка в рало.
След деня на св. Атанас не се яде тиква, за да няма болести като туберкулоза, обриви или синя пъпка.

Свети Атанас, Свети Атанасий Велики, Атанасовден – 18 януари

Православната църква почита на 18 януари Св. Атанасий Велики.
Свети Атанас се възприема за християнски образ и представител на небесния огън, зимно слънце. Неслучайно ритуалите са свързани с нестинари и техните танци. Хората приемат св. Атанасий за покровител на скотовъдци – козари, овчари, коняри, говедари и др. Вярва се, че когато се делели земята, небето и стихиите на него се паднали зимните ледове и снегове.
Днес Атанасовден празнуват и ковачи и железари, защото самият светец приживе бил чирак в ковачница.
Култ в чест на св. Атанас и събрат му св. Антоний е разпространен в IV и V в. За това доказват многото манастири, църкви, параклиси, чийто имена са на двамата светци.

ЧЕСТИТЕТЕ ИМЕН ДЕН НА АТАНАСОВДЕН, ИЗБЕРЕТЕ КАРТИЧКА С ПОЖЕЛАНИЯ ОТ ТУК!

Вашият коментар