6 Декември, Св. Никола – обичаи и именици на Никулден

Честит НИКУЛДЕН – Св. Никола

Кой празнува на 6 декември?

На 6 декември, християнският свят чества празника на Св. Николай (Никола).

Той е мирликийски Чудотворец, който се тачи като покровител на рибари, търговци, моряци, пътешественици и банкери.

В България имен ден празнуват около 200 хил. души, чиито имена са производни на Николай – Николина, Никол, Николета, Нина, Ненка, Ния, Никола, Кольо, Нейчо и др. Празникът е всенароден и се празнува в семействата, където има именник и дори, където няма. Празникът се празнува в град Бургас, чийто покровител е самият Св. Николай.

История на Свети Николай

Свети Николай се ражда през III век, втората половина и в град Патара, Ликрия, малоазийска област. Още през детските си години проявява добродетели, които го прославят пред хората и Бога. Когато става юноша чичо му, чието име носел и който бил местен епископ, уверява родителите му да го посветят на Бога. Въвежда го презвитер чин. Докато трае ръкополагащата церемония, епископът се обръща към народа с думите: „Братя, в това момче, аз виждам ново слънце, което изгрява над земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината и заблудените овце, ще ги пасе по пасбищата на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!“

Доказателство за пророчески думи за Св. Николай е целият му живот. През жизнения си път той не е спирал нито за миг да помага на страдащите и да защитава невинните. След кончината на родителите си, използва цялото си голямо наследство за добри каузи. Всичко правел скришом, защото такава била Божията воля.

На Св. Николай са преписани много чудеса, свързани с избавяне на моряци по море и водни стихии. Води праведен монашески живот. Архиепископ става на град Мира, Ликтийска област. На това място и умира на 6 декември, 342 г.
През 1087 г. в италианският град Бари са пренесени мощите му. Там се съхраняват и до наши дни. Пазят се в специално построена базилика.

Как Никола станал светия?

Никола много братя и сестри. Той бил най-малкият син. Веднъж хванали въшки и майка им трябвало да ги изчисти. Едни от децата били изпощени, но се стъмнило и най-малките деца останали неизтощени. Тогава жената взела фенер и дала на Никола да го държи, за да почисти главите и на най-малките си деца. Никола, като останалите бил дете и все мърдал със светлината. Майка му викала постоянно:
„Свети Никола, Свети Никола!“. Оттогава започнали да го наричат Свети Никола. Така му и останало името. Ето как от малък станал светията Св. Никола.

Свети Никола – рибар

Свети Никола бил рибар. Един път като отишъл да продава риба, останалите търговци му завидели. През нощта посекли главите на конете и го изпреварили. Като станал той видял каква е работата, помолил се на своя бог Исус Христос и поставил всяка от главите коя къде дойде. Конете се събудили живи и продължили по пътя си.
Когато настигнал другите търговци. Уплашени те си казали:
„Тоя ще да е светец, щом заклани коне успя да съживи.“

Обичаи и традиции на Свети Никола

Традицията повелява на празничната трапеза, задължително да има шаран. Ако не е шаран, то поне рибни ястия. Най-популярното ястие е рибник, приготвен от шаран, пълнен с ориз, орехи, лук, булгур и стафиди. След като е напълнена рибата се обвива в тесто и изпича.Освен рибни ястия на никулденската трапеза се редят още постни ястия, обредни хлябове, сред които сарми, бор, чушки, жито, варена царевица и др.

Защо точно шаран за Никулден?

Според преданието, шаранът е „прислуга“ на св. Николай и трябва да бъде жертван в негова чест. Свети Никола е светец и често му се посвещава курбан, за да бъдат избегнати опасности, премеждия и бедствия, дори в наши дни.

Народни поверия на Св. Никола

Според народно-християнският мит при подялбата на света на Св. Николай се паднали реките, моретата и езерата. Приемало се, че е господар на света и му е отредено да притежава силата да усмирява морските стихии и бури.
Предполага се, че когато се ядоса, можел да ги предизвика. Именно заради това на Никулден, моряците оставали на сушата, а рибарите не излизали в открито море, без да се помолят, пред иконата на светеца. Така той ги закрилял, а те били спокойни.

Според това народно поверие, когато се създавала нова лодка в сърцевината й някъде, трябвало да се вгради иконата на Св. Николай. Вярва се, че предпазва от бури и ветрове. С иконата на светеца, съпругите на рибари излизат на брега по време на буря и като заклинание се молят, за да се върнат живи и здрави мъжете им.

Според друга народна легенда, един път, когато светеца плавал на лодка в морето, силна буря и вълни пропукали пода. Той хванал един шаран, с който задушил пробива в лодката си. По този начин спасил живота, не само своя, но и на много хора пътуващи с него.

Как се тачи Св. Николай?

Според поверията, на Никулден човек трябва да си почисти зъбите с рибена кост, та дори да е взета от боклука. Когато се почиства риба, трябва да се внимава с люспите. Те са на беди и не бива да падат по пода или да бъдат настъпвани. Костите, от никулденския шаран не се хвърлят, а се закопават в земята, горят или се пускат по течението на река. След като всички се нахранят, никулденската маса не бива да се раздига на момента.
Врява се, че така се привлича семейното благополучие и плодородие.
На места се раздава за здраве от дясната страна на жертвата за обреда.
В някои региони на страната, главата на рибата се яде на следващия ден. Денят се нарича Николова патерица. Ако някой пропусне, светецът му се сърди го удря с патерицата си.

Кръстатата кост от главата на рибата се пришивала в шапките на дечицата, за да ги пази от уроки и магии. Вярвало се още, че е лековита при хъркане, болести и дори при болести по добитъка. Ритуалът е костта да се направи на прах, да се размеси с вода и да престои три дни на покрива. След това се дава на болния да пие.

Рибарите имат традиция първата хваната на въдицата риба да се изяжда още на брега. Това се прави в чест на светеца, а след празника 6 декември, риболовът вече е забранен.

В народната представа светецът Николай носи и първия сняг. Той разтърсва дългата си брада и от нея падат първите снежинки. Появата на скреж по Никулден е добър знак за зърнените култури. По Никулден се правят и предсказания, както за времето, така и за реколтата в идната година.

Св. Николай, Св. Никола – 06 декември, Никулден

Св. Николай, освен покровител на моряци, рибари, пътешественици, банкери, търговци е и покровител на семейството. Той е защитник на имотите, дома и стоката.

Свети Никола е надарен с чудодейни възможности. Смята се, че той е между световете, цери неизлечимото, болни, укротява същества от отвъдното и всичко пада под силата му.

ПОЖЕЛАНИЯ И КАРТИЧКИ ЗА ИМЕН ДЕН НА СВЕТИ НИКОЛАЙ, НАМЕРЕТЕ НА ТЕЗИ СТРАНИЦИ!

Вашият коментар