Св. Сава 05 декември Именици и Обичаи

Кой празнува на 05 декември

Днес на 5 декември, православната българска църква отчита поклон пред Преп. Сава Освещени.

Родом от Кападокия през IV век, светецът бързо се ориентира в жизнения си път. Още на 18 годишна възраст се посвещава за монах в манастир. Образованието също получава на това място, където бил въведен в монашеския живот и не след дълго приел титлата монах.

На 5-ти декември именици са: Сава от Св. Сава и неговите производни: Савина, Сабин, Владислав, Владислава, Венцислав, Венцислава, Десислав, Десислава, Светослава, Светослав, Слав, Слава, Славейка, Славей, Славейко, Славка, Слави, Славчо, Станислава, Станислав, Събе, Събан, Събен, Събенко, Събил, Съби, Събин, Събо, Съботил, Съботин, Съботко, Събчо, Събьо, Сабина, Сабинка, Съба, Събка, Съботина, Савка, Събко, Савинка, Савина, Савета (от Елисавета), Савенка, Савена, Савелия, Савелина, Савчо, Саво, Савко, Савин, Савил, Сави, Саве, Савелин, Савата.

История на Св. Сава

Свети Сава е създател на множество манастири и лаври в Палестина. Роден е в IV в. в знатно и богато семейство в Копадокия. Въпреки възможностите, които идвали от рода и богатото наследство, на 18 години решава да замине в манастир. Там станал ученик на Евтиимий, постник, който го благословил. Той му предрекъл, че ще построи голяма лавра и ще се превърне във велик наставник на отшелниците.

Самият Сава желаел да се отдаде на Бога и в по-усамотено място. Така отишъл в Йерусалим. Там постъпил в манастир, където отдал 20 години от живота си.

Светият Сава избрал да живее в самота. Такава намерил в една пещера, около засъхналия Силоамски поток. На това място започнал да учи много отшелници.

Прекарвал дните и нощите в молитва и труд. На това място, заслужил почит и уважение, дори от разбойници, които успял да нахрани събирайки корени в пустинята.

В пещерата край потока Сава разпределил и богатото наследство на родителите си. С него направил манастири, отшелнически обители и болници, създал и две странноприемници. Едната от тях била разположена в Йерихон, а другата около пещерите, където вече се издигала лаврата, която неговият учител монах някога му предрекъл. Там бил издигнат и най-величественият манастир.

В него йерусалимският патриарх, пред множество негови братя, издигнал Сава в духовен ранг на отшелническите обители. На това място и издъхнал през 533 г., на 94 години.

През 1420 г. в Битоля, Македония е роден Преп. Нектарий. Семейството е на благочестиви българи и така е наречен Никола. След кончината на баща си, отпътува за Света гора Атонска. Там става монах и приема името Нектарий.
Преподобни Нектарий води благочестив живот, а на стари години понася със смирение тежка болест.

Жизненият му път спира на 5 декември 1500 г. По-късно 5 години монаси откриват гроба му и намират нетленните му мощи. Поставят ги в ковчег, на чиято лицева страна изобразяват облика на преподобни Нектарий.
Обичаи и традиции на Савинден

В чест на св. Сава се подготвят празнични трапези. Свети Сава е предвестник за Никулден, затова и се прави никулденска маса. Празнува се в памет на мъртвите. На гробищата се носи жито, което се раздава за „Бог да прости“.
На Свети Сава се правят и знамения за задомяване. Момичетата за женене, пресяват брашно, през сито. Възрастни жени ги учат как да се задомяват щастливо и как да държат ситото изправено, как да си намерят добър мъж, който да ги обича. Всички вярват, че в този ден се сбъдват пожеланията за късмет, благополучие и семейно щастие.

Как се тачи Св. Сава в България:

Народната митологията разказва за Св. Сава, че е брат на Св. Варвара, чийто ден е празнуван един ден по-рано и на Св. Никола, чийто ден е един след него. Свети Сава се смята за по-благородната страна. Върви след Варвара и отправя молба да не изпуска от ръкава си ледени зърна по нивите на хората. Смята се, че Сава и Варвара подготвят празника на своя брат Св. Никола, който е на 6 декември.

По някои места почитат Сава като светец, а на други светица. Света Сава светицата е свързвана със света на болестите и царството на мъртвите. В света на науката това е хтоноса.

В народно предание се разказва за Сава и Варвара, които са представени като 2-а куци вълка, които вървят, след други 5 вълка. В някои вярвания се приема, че св. Сава е жена, а в други за мъж. Хората се плашат от нея, защото носи болести у хората.

Празнува се на 5 декември и така се умилостивява с добро отношение и медени питки.

Сава и Варвара са като братя/сестри на св. Никола и предвещават за неговия празник. От тук идва и поговорката: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава“.

Картички и пожелания за имениците, които празнуват на св. Сава ще намерите тук

Вашият коментар