На 17 Декември почитаме Св. Пророк Даниел

Кой празнува на 17 декември?

Имен ден на 17 декември, празнуват днес: Даниел, Данаил (означава Божи съд), Даниела, Данaилa, Анани, Дани, Данко, Дана.

На 17 декември честваме в памет на Св. Пророк Даниил. Жизненият му път и образът му в евангелието, остава траен отпечатък както в миналото, така и днес.

Свети Даниил е един от четирима в Стария Завет библейски пророци Исаия, Иезекиил, Иеремия, Даниил. На този ден се чества и паметта на сподвижниците на Данаил Св. Трима отроци – Азария, Анания и Мисаил.

История на Даниел

Историята на Данаил разказва за четирима младежи, които освен красиви, силни и начетени имали чисти сърца. Те живеели почтено в Йерусалим, спазвали заповедите на. Така Бог ги дарил с много телесна сила и красота, но това сякаш не било достатъчно за непокорните им духове. В годините, когато цар Навуходоносор, на Халдей, завладял със сила Йерусалим, те паднали в плен. Благодарение на уменията, качества и познанията си се откроили на фона на всички останали. Това било царството Вавилон. Уникалният, великият град за онова време.

Даниил живеел праведно. Често царят го повиквал при себе си, за да беседват. Поклонът и уважението на владетеля към Данаил били безкрайни. И неслучайно. Скромността на младежът, били възнаградени с пророческа дарба. Нея той получил от ранни години и приел като благословия от Бог.
Един път, когато царят сънувал странен сън, повикал Даниил за тълкувание. Тогава той предрекъл, че царството му ще има възходи и падения, но няма да устои и единствено царството на Бог и Месията, Неговия син ще са вечни. Царят не останал очарован от това предсказание, но провъзгласил Даниил в сан.

Навуходоносор построил на хълм Деир златен идоли накарал цял Вавилон да се кланя. Четиримата младежи не поискали да се подчинят и били наклеветени пред царя. Те отрекли идола и продължили да се кланят само на техния Бог. Царят много уважавал и обичал Даниил, но им се ядосал. Тогава заповядал да ги изгорят в пещ. Пуснали ги в гореща такава, оковани, но небесен ангел слязъл от небето и бил с тях в пещта. Той ги опазил да не изгорят, а когато излезли без косъм да е паднал от тях и без самите веригите всички онемели.

Балтасар в Рембранд и пиршеството

Друго пророчество по времето на Навуходоносор – Валтасар разказва за организирано тържество, на което ругаели свещените и богослужебни съдове, заграбени от Йерусалим. Пиели от тях вино и възхвалявалия езически богове. По време на пира на стените се появили надписи, които никой не можел да разчете. Единствено с тайнствени думи се справил Даниил. Тълкуванието им говорело за Божията ръка, която скоро ще погребе царството Вавилон. Това щяло да стане, защото всички се гаврели с единия Бог. Така и станало.

В притчите за Данаил се разказва, как четиримата младежи живеели скромно, хранили се скромно и не се докосвали до разкоша, който им бил предоставян в изобилие. Постенето разкривало вътрешната им сила и красота, а силната вярна и простият начин на живот, постното хранене придавали цялостен външен израз на ликовете им.

Даниил и лъвовете, Паул Рубенс

Вавилон паднал под властта на мидейския цар Дарий. Той също уважавал Даниил, но издал заповед, за всеки, който не се кланя на неговите богове, да бъде хвърлян в яма с лъвове. Даниил също се озовал в ямата. С молитва и чисто сърце, Даниил успял да обуздае лъвовете и така се избавил от смъртта. За тази сцена самият Рубенс създава една от най-великите си картини.
Дарий остана изумен от чудото. Той издал нова заповед, в която било изрично споменато да оставят на мира Даниил и неговия Бог. Дори самият Дарий признал могъществото на Бога на Даниил.

Животът на Св. Даниил продължил до дълбока старост. За него е написана и книгата „Книга на Даниил“. Тя е важна част Стария Завет. В нея той разказва за живота си в двора, премеждията и размислите му за Бог. Пророчествата и тълкуванията на Даниил са ценни не само за християнството и юдаизма, но и в исляма. Благодарение, именно на мюсюлманите са съхранени копия от книгата му през годините.

Пророчествата на Даниил са важна част и завладяват умовете и интереса на много известни хора през вековете. От древни времена до днес те са вдъхновение и мъдрост. Самият Данаил е символ на скромност, духовно величие, себеотрицание, единство и вяра. Личността му е символ и на твърдост срещу изкушенията.

Една друга легенда разказва, как цар Навуходоносор заповядал четиримата младежи Даниил, Исаия, Иеремия, Иезекиил да бъдат хранени само с царската храна от двора му. Те отказали и дори помолили да им осигурят само плодове в рамките на 10 дневен пост. Когато приключил, те се показали на царя. Лицата им били по-красиви от всякога, а телата по-силни, от всякога.
Св. Даниил у нас в народната традиция.

На 17 декември всяка година у нас се празнува Св. Даниел. На този ден жените омесват малки питки. С този ритуал, те вярват, че ще предпазят децата вода и огъня. Историята е плод на легендата за хвърления в пещта пророк, който останал невредим, благодарение на Бог.

Какво е значението на Св. Даниил?

Името Даниил в превод значи: „Бог е моят съдия”

Обичаи и традиции на св. Даниил

Днес православната църква се прекланя пред паметта на свети пророк Данаил и трима отроци от Вавилон – Азарий, Ананий и Мисаил. В деня на светия пророк Данаил празнуват жени, чиито деца са малки деца или очакват бебе. Народните обичаи са свързани с плодородието. В този ден се месят питки, а бременните жени раздават, за да родят лесно рожбите си.

Ритуали и традиции на св. Пророк Даниил

Според народния календар, в деня на пророк Свети Данаил, празнуват всички жени, които скоро ще раждат или скоро са раждали. Празнуват и всички майки с малки деца. Месят се питки и се раздават на съседи, роднини и приятели. Така се вещае годината да е плодовита, а жените да родят без проблеми децата си.

Св. Данаил Пророк – 17 декември

Православната църква почита Св. пророк Данаил – името му е свързано с вавилонския цар Навуходоносор. Царят сънувал странен сън, чието тълкувание от св. Данаил променило много неща.

ЗА ДА НАМЕРИТЕ НАЙ-ДОБРОТО ПОЖЕЛАНИЕ И КАРТИЧКА ЗА ИМЕН ДЕН НА ПРОРОК ДАНИЕЛ, РАЗГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Вашият коментар