9 – ти декември е почитането на Св. Анна

Кой празнува на 9 декември?

На този ден празнуват всички с име Анна и производните му: Ана, Аника, Анета, Аница, Анушка, Анче, Нушка (може и произхождащо от Теменужка), Нуша, Яна, Янка.

История на Св. Анна

В деветия ден от последния месец на годината, 9 декември е зачатието на божията майката, Света Анна. Света Анна е от известен род, наричан Адроновия. Култ за светицата е издигнат още в VI в.. По това време в Константинопол е направена и първата черква на нейно име. Света Анна покровителства над семейството, брака, майчинството. Тя закриля бременните жени, девиците, вдовиците. У нас празника е празнуван и като Света Ана Каталина, Аньовден, Анино или Янино зачатие, Анино ведение.
Освен като ден на майката, денят е свързван и с обръщане на Слънцето на Изток, а така и нагласа на времето да започне приближаването към пролетта. От този ден нататък денят расте.

Защо Аньовден е известен и като гранична нощ?

Аньовден е приеман за най-дългата нощ. Смята се, че тук става нарушение в равновесието между божии и земни сили. Тук , в тази нощ хаосът и редът, доброто и злото се борят за власт. Тази нощ е границата между отвъдния и реалния свят. Смята се още, че е нощ на магьосници, магии, прокоби и заклинания. Наричана е още гранична нощ.

Как се тачи Св. Анна в различните части на България:

Предполага се, че на този ден се ражда нещо ново – ново начало, ново време, нова светлина, нов късмет, Нова година. Нощта преди празника е най-дългата. Преди, празникът се е празнувал на 22 декември, в деня на зимно слънцестоене.

В Македония се смята, че на този ден 7-мина светии носят Слънцето на ръце и го завъртат за пролет. Смята се, че на 11 юни, св. Вартоломей, тези светии връщали в обратна посока слънцето за зима. По други места се смята, че обратното завъртане става на 24 юни, Еньовден, когато св. Иван намята кожух и се готви да посрещне зимата.

Жените на 9 декември, варят царевица и жито, за едри и здрави посеви.
Някои стопани, вмъкват в къщата прасе, а то рие напред. Това е повод, че ще върви в новата година. На 9 декември се избират кокошки да излюпят всички яйца.

Вярва се, че магии изречени в тази нощ са успешни. За целта, най-подходящо място за това са гробищата. Те са граница между сакралните светове. На този ден, магьосници като мушици, обикалят къщите и предизвикват беди. Тогава, ако някои убие мушица над свещ, се приема, че е била магьосница. Магьосниците крадат от нивите чуждо плодородие, а от крави и овце млякото. За защита от това, жените мажат виметата на животните с каша от чесън, въглен и мазнини. Ниви и градини се напръскват с пепел и просо, срещу магии.
Момите се събират у дома да се бранят от магии. За целта, вечерта под печката се поставя сол и жито, а на идната сутрин с това се захранват домашните животни. Вярва се, че в тази нощ магьосници превръщат Луната в шарена крава и я издояват.

На всяка врата пред къща се пали купчина тор от говеда, пушекът трябва да гони злите демони далеч. Ето какви забрани, ритуали и традиции се преписват още на св. Анна:
– Младите дами не трябва да работят и така по-лесно и без проблеми ще израждат.
– Майките не трябва да работят, за да са здрави децата им.
– На този ден не се боядисва. Според поверието, мъките на Богородица започват точно на този ден и тогава, тя облякла дрехи в черно.
– Забранено е и да се работи с вълна. Така агънцата ще са здрави, женски и няма да бъдат нападани от вълци.

На някои места из България, денят е приеман за много опасен. Света Ана е празник на самодивите. Заради това и мъжете не излизали извън селото на този ден, за да избегнат среща с красивите, но лоши създания.

9 декември – предсказания и гаданията за Св. Анна, Света Ана Каталина:

Поверията, преданията и предсказанията на този ден, също носят интересни символики и истории. Някои от тях гласят:
Гледа се какъв ще е първият посетител в дома и какъв късмет ще има в къщата. Ако е добър човек, вещае плодородна и здрава година. Момите правят обреди за женитба. Вечерта, преди 9 декември, засяват зърно в гърне, напълнено с вода. Във водата се поставят клонки от плодови дръвчета – ябълки и вишни. Ако клонките се разлистят, семената покълнат, преди Нова година, това е знак за сватба. Ако кокошка прескочи прага на къщата, се смята, че годината няма да е успешна. Приема се, че кокошката риене назад, а така изхвърля късмета от дома.

На 9 декември се почита Св. Анна, Света Ана Каталина:

Източноправославната църква почита паметта на светата Анна. Още в VI век, тя приема Ана и мъжът й Йоаким и ги нарича праведни и светии отци.

Римокатолическата църква приема Анна, едва в XIII век. Тя е канонизирана официално през 1854 г.

Българската християнска църква почита Света Анна и в нейна памет чества на дата 9 декември, а поклон пред смъртта и се отбелязва на 25 юли.

УНИКАЛНИ ПОЖЕЛАНИЯ  И КАРТИЧКИ ЗА ПРАЗНУВАЩИТЕ НА СВ. АНА, ВИЖТЕ ТУК!

Вашият коментар