20 Декември – Игнажден е !

Кой празнува на 20 декември?

На 20 декември празнуват именици, носещи имена Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игон, Иго, Ига, Игната, Игнатка, Игне, Игнатка, Огнян, Огняна, Огнемир, Огнемира, Оги, Пламена и Пламен (последните двама заради връзката с огъня). Оттогава дошло и името му Игнатий Богоносец.

Врява се, че помага при лечението на различни тежки болести. На игнажден денят започва да расте, колкото иглен връх или просено зърно. Това е период на новата година, която се посреща с мълния огън, бъдник в огнището, предсказания. Последните казват, че първият гост влязъл в дома ще покаже и каква ще е новата година. Така в очакване на Рождество Христово на този ден празнуват всички с име Игнатий и производните му. От тук натам иконите се изобразяват в ръцете на Бога, а празникът поставя началото на календара и новото начало.

Св. Ихгнатий бил ученик на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, който ръкополага за епископ на църквата а в Антиохия, Антакия днес. Там се задържал 4 години. Мъките му започнало, когато императорът на Рим Траян наредил в чест на победите му да се принесат жертви и дарове на римските богове.

Църковните старейшини не са склонни да се молят на идоли. Самият Траян дошъл в Антиохия, за да го убеди на подчинение и царска воля. Мисията на римския император не пожънала успех и той пратил епископа в Рим да го накажат. Наказанието се изразявало в оковаване с тежки вериги, с които трябвало да премине пътя от Антиохия до Рим. Там го заточили в клетка и го хвърлили на два лъва. Преди да умре той изрекъл на народа: „Не за злодеяние и престъпление съм съден на смърт, а за моя Бог, от чиято любов съм завладян… Аз съм негова пшеница и чрез зъбите на зверовете се смилам, за да стана чист хляб за него.“

След кончината си, Св. Игнатий се явявал на много, които вярвали в него и му помагали в лечението на различни болести, които за нещо и някога търсели от него помощ.

История на Свети Игнатий Богоносец

Когато Игнатий, което идва от латинския и означава огън, пламен бил малко дете, сам Исус Христос го вдигнал на ръце и го показал на учениците си. Той изрекъл думите: „Истина ви казвам, ако не се обърнете и не станете на деца, няма да влезете в царството небесно“.

Така всички ученици запомнили думите на Исуса, но запомнили и Игнатий. От тук нататък започнали да го наричат Богоносец,

Какво е Богоносец?

Богоносец значи, човек, който носи Бога в себе си!

Обичаи и традиции на Свети Игнажден

За хората, новата година започва на 20 декември и се нарича Игнажден. Предполага се, че на този ден всичко, което се започне има магия, здраве, живот, късмет и е на плодородие. Ето, защо българите обръщат внимание на символите, които светът им изпраща. Празникът е наричан Игнажден, Нов ден, Млада година, Млад месец, Полазовден, Полаз.

От този ден денят, започва да расте бързо, но все още е в далечната си точка.
Вярва се, че огньовете, които се палят на земята са слънчева магия. Те са символи на слънчевият диск и помагат на слънцето да свети по-силно.
Огънят е земният, човешкият образ на слънцето, което дава радост и живот.
Припалването на земния огън има за цел да подсили небесните дни и да създаде имитативна магия, когато той е слаб. Огънят има магическа сила да подчертава лошите неща. Той е посредника между двата свята – небесния и земния.

Как се тачи Св. Игнатий в различните части на България:

На 20 декември са почнали вече постите. Месят се креватчета за всеки член на домакинството. Първата щипка от тестото се суши за цяр. В миналото българите вярвали, че тя помага срещу много болки. С втората се прави кръст над вратата.
От тестото се пази и квас чак до Васильовден.
На Игнажден се коли прасето.
На този ден се измитат саждите от комина, за да се гони злото от къщата.
Всеки излязъл от къщата на Игнажден, трябва да се връща с пълни ръце в дома.
Правят се множество ритуали от всеки в дома – млади моми, жените, мъжете, за децата и пр.
На празничната трапеза стопанинът пръв разчупва питата и у когото остане голямото парче, у него ще е късметът през годината.
Домакинята избира по два ореха за всеки член на семейството. Оставя ги в паница, от глина, така да стоят до Бъдни вечер. Едва тогава по тях се гадае за късмет и здраве на всеки.

Ето какво не се прави на Игнажден:

Не бива да се изнася нищо от дома и това правило важи най-много за сол, огън, жар. Смята се, че те са берекетът.
Не се взема и не се дава нищо на заем.
Не се става преждевременно от трапезата, защото кокошките ще спрат да мътят.
Не се излиза на двора, за да мътят повече кокошките.
Не се плете и шие, за да не се заплетат червата на кокошките и да спрат да носят яйца.
Не се вари боб, за да няма градушки.
Не се пере, да няма болести.
Не е добре дете да се зачене на Игнажден, защото може да се роди с недъг.
Не се преместват кошерите до пролетта, иначе пчелите ще избягат.
Не се впряга в работа добитъка, за да е здрав и силен на година.

Времето между Игнажден и Ивановден не се правят помени на починали.
Тези дни се наричат Мъченици дни, защото се смята, че тогава са започнали родилните болки на светата Дева Мария, затова бременните нараждали не трябва да работят, че да могат един ден да родят по-бързо.

ПОЖЕЛАНИЕ  И КАРТИЧКА ЗА ИМЕН ДЕН НА ИГНАЖДЕН ИЗБЕРЕТЕ ОТ ТУК!

Вашият коментар