Свети преподобномъченица Евгения – 24 декември

Кой празнува на Свети мъченица Евгения?

Името “Евгени” произхожда от гръцки и означава “благороден, благородна” (Ευγενικός, евгеникос). В света, това е първата наука за благородници.
Според данни от Национален Статистически Институт, 22 342 българи, носят името на Светица Евгения. Мъжете Евгени наброяват 9397, а жените саменички на св. мъченица Евгения са 7811.

Православната църква отбелязва Свети преподобна мъченица Евгения на 24 декември. Денят 24 декември е популярен като Бъдни вечер, но на него има и много хора с именна производни от св. Евгения, които празнуват своя имен ден. Сред тях са Евгения, Евгени, Евга, Евгени, Евгений, Евда, Евгалия, Жени, Бисера, Бисер, Благородна, Благородни, Женя, Жени, Жечка, Първана, Първан, Малин, Мален, Малчо, Малена.

История на Свети преподобна мъченица Евгения

Благородните честват своя имен ден на 24 декември. Това е денят на Свети преподобна мъченица Евгени(я). Светата Евгения е родена в римско семейство. Родителите й били знатни и заможни езичници. Баща й се казвал Филип и управлявал Александрия и цял Египет. Тя била не само дете на заможен род, но и се откроявала по мъдрост и красота.

В ръцете на младата девойка попаднало християнско четиво, което предизвикало непознати до сега у нея чувства. Езическата обстановка за нея се отчуждила. Това четиво на Св. ап. Павел, засадило в душата й, нов, чуден християнски свят. Чувайки християнските песнопения, веднъж по време на разходка извън града, Евгения окончателно решила да стане част от християнското общество. Знаела, че няма да срещне одобрението на родителите си и Евгения помолила двама от домашната прислуга Якинт и Прот да тръгнат с нея.

Евгения облякла мъжки дрехи и напуснала родния дом. Отишли в мъжки манастир. Заедно с придружителите си била приета, скоро кръстени от епископ Елий и така станала монах. От тогава насетне Евгения се отдала изцяло на иноческо подвижничество, достигнала нравствено съвършенство, а след смъртта на игумена била избрана за негов достоен заместник. Бог я подкрепял и я удостоил с чудотворство като дар в замяна. Тя имала дарбата да изцерява, чрез молитва болни. Така придобила известност. Славата й се носела навред. И това, както всичко в земния свят не можело да не остане без – завист, клевета, вражда.

Евгения станала много известна, когато започнала да изцерявайки бедни само с молитва. Тя въвела във вярата си други, но най-запомнящ е образа на друга знатна девойка на име Васила. И двете били осъдени на страдания. Убити били на самия ден на Рождество Христово, чрез посичане. Годината била 262 г.

На 24 декември, наред с Бъдни вечер и в очакване на Божието Рождество Христово, Светата църква почита помета и на св. вмч. Евгения.
Всички християнски църкви почитат Св. Евгения. Арменската църква на 23 януари, а Католическата на 25 декември Saint Eugenia of Rome.
Обичаи и традиции на Свети Евгения
На този ден, освен Бъдни вечер се празнува и св. Евгения мъченица. На 24 декември, свършват четиридесетдневните Коледни пости, които по право започват на 15 ноември, Коледни заговезни.

Според едно народно вярване, Божата майка на Игнажден започнала родилните мъки и на Малка Коледа родила бога. Едва на другия ден съобщила това. Така и по традиция е запазено и до днес. Когато жена роди първородната си рожба да не казва на вечерта, а да съобщава на сутринта на следващия ден.

Как се тачи Св. Евгения в различните части на България:

На Бъдни вечер значение имат символи като бъдник, трапеза, кадене и обредни хлябове. Бъдникът е избран от специално тригодишно право дърво, което се поставя в огнището да гори цяла нощ. Бъдни вечер е най-светлия семеен празник. Целият ден е подготовка на вечерната трапеза, а на нея задължително трябва да има постна храна. Ястията трябва да са 7 или 9 или 12, колкото седмицата и месеците на бременността или една календарна година. Вечерта се разчупва, трапезата питката. Първото парче се дава на Богородица, второто е за дома, третото – за бабата. Така се продължава до най-малкия член. Трапезата не се разтребва до другия ден.

Евгени има имен ден на 24 декември – Св. прпмчца Евгения

Мъченичеството на Св. Евгения. Траело в периода от 976-1025.
В съвременната гей-общност (LGBT), Св. Евгения е призната за пример на транссексуален светец. В пиеса на Лора Парри, 1996 г., се разказва за историята на Евгения. Тя е италиански имигрант в Нова Зеландия в 20 ти век. По рождение е жена, но живее като мъж.

Самата Св. Евгения казва пред баща: “Сега, ти, трябва да узнаеш каква е силата на Христовото, защото пред него слабите жени не отстъпват на силните мъже, и не поставят друго различие между хората, освен вярата.”
Света Евгения е римлянка, дъщеря на езичници от знатен род. Филип е баща й и той бил управител на Александрия и Египет. Девойката се отличавала с бляскава красота и образование.

Увлякла се по християнството и напуснала родната къща. Дегизирана като мъж, тя отишла в манастир. Там била изповядана, покръстена и направена монах, а след смъртта на игумена, единодушно я избрали за заместник на негово място. Евгения се сдобила с голяма известност. Била надарена от Господ с дарба да цери болните. Така всеки беден, чрез молитва намирал в нея лек и вяра в християнството.

Интриги и злорадство имало и тогава. Така зла жена на име Мелантия, която Евгения излекувала, пожелала да прелъсти Евгения, смятайки я за мъж. Когато не успяла е наклеветила, че станало обратното. Заради това Евгения била арестувана и се наложило да разкрие самоличността си на управителя на града. Това бил нейния баща. Семейството я приело с голяма радост, но самият Филип бил уволнен. Когато управителят, баща й починал, семейството се завърнало в Рим и се отдало в проповядване на Християнството. Евгения предала вярата си на знатна девойка на име Васила. Не след дълго и двете били набедени, заточени на страдания и посечени. Починали на самия ден в Рождество Христово, 262 г.

Клавдия, майката на Евгения погребала дъщеря си извън града, около тяхното имение. Не след дълго и самата тя се поминала. За смъртта си била уведомена в един сън от самата си дъщеря мъченица Евгения.
С Евгения били наказани със смърт и верните й прислуги Прот и Якинт.

ЗА  ДА ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО  ПОЖЕЛАНИЕ И КАРТИЧКА ЗА ИМЕН ДЕН НА ЕВГЕНИЯ ИЛИ ЕВГЕНИЙ, ВИЖТЕ ТУК!

Вашият коментар