Йордановден – Богоявление, 6 Януари – Именици и Обичаи

Кой празнува на 6 януари

Йордан, Йордана, Йоро, Йорча, Йорданчо, Йорданка, Юрдан, Юрданка, Даки, Дан, Дакол, Дако, Богдан, Дане, Данек, Данил, Данкул, Данчил, Дано, Данчо, Данчул, Дана, Даня, Данче, Данка, Богдана, Бобо, Богдат, Богданчо, Богде, Богдаш, Богдю, Богин, Богой, Богдат, Божан, Божил, Божин, Божел, Божко, Боно, Божи, Бончо, Ботьо, Боньо, Боце, Божка, Божина, Бона, Ботуна, Бота, Боца, Бошка, Бочо, Богда, Богданка, Бошко, Богоя, Божа, Божая, Божана, Божена, Боженка, Божидар, Божидара, Божанко, Божан, Бождо, Божанчо, Божел, Боженко, Божен, Божидар, Божико, Божик, Божилко, Божин,
Божинко, Божинчо, Божо, Божа, Божана, Бошко, Божая, Боженка, Божена, Божия, Бижичка, Божица, Божина, Божинка, Божидарина, Божилка, Богомил, Богомилка, Богомила, Богомилко, Богомилчо, Милко, Милчо, Мильо, Милка, Мила, Дарина, Дарин, Дари, Дарен, Даренко, Даринчо, Дарчо, Дарун, Дарьо, Дарена, Дара, Дари, Дария, Даринка, Даря, Дарка, Виза (от староинд. Означава „вода“), Теофан и Теофана (от гръцки и означава „богоявлен“).
Може да се празнува и от хора с име Гълъб или Гълабина, защото в представата божия Дух се явил като гълъб.

История на св. Йоан Кръстител

Според православния календар, празникът Йордановден е кръщението на Исуса. Смята се, че в деня на самото кръщение, небето се отворило и се чул божият глас. От тук идва и името на празника Богоявление. Исус Христос бил потопен три пъти в река Йордан, за да бъде кръстен. Самият акт е
символ на смъртта и възкресението. В този акт се смята, че умира земния човек, потомък на Адам и се ражда божият син, одухотворение на Бога.
След кръщаването Христос поема по дългия път в страданието си и отстояване на вярата. Денят на кръщението на Исус Христос се празнува за първи път в Египет, през III век. От IV в. празникът е пренесен и към Запада.
Българският народ вярва, че в навечерието на този ден се сбъдват всякакви желания.
Притчата разказва, че в нощта, преди Йордановден, от небето се появява самият Господ и казва: „Това е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“.

Защо Йордановден е известен и като мъжки Водици?

В Югозапада се приема, че на 6 януари се къпят младоженци и деца до една година от мъжки пол, затова идва и името Водици.

Защо Йордановден е наричан Богоявление

На този ден по времето на Исус Христос, в нощта преди неговото кръщение се смята, че Господ отворил небесата, показал се на небесната порта, в потайна доба и изпълнява желанията. Който успее да види това чудо с очи и намисли желание, ще се сбъдне.

Обичаи и традиции

На трапезата се принасят прясна питка, колачи, пълнени чушки, сарми с кисело зеле, фасул, туршия, вино, свинско и орехи.
Има много обичай и традиции, които се правят на този ден. Момиче, рано сутринта измива иконата и палешника, за да е едро житото.
Там, където се хвърля кръста се къпят болните, за да оздравеят. Всеки трябва да измие лицето за здраве.

В този ден се избира кумът за цялото село. В Родопите на Йордановден мъжете умиват годеници, младоженци и бебета до една година. Обредът е наричан и хаскане, заради звуците, които се издават при повдигане на кръщавания и потапянето му във водата 3 пъти.
В някои райони на страната на Йордановден моми обикалят къщите и пеят песни, подобни на лазарските и коледарските.
От този ден нататък започват и сгледите и периода на сватбите. Те продължават чак до Великденските празници, Великденски заговезни.

Как се тачи  Йордановден в различните части на България:

Празникът Йордановден е краят на Мръсните дни. Вечерта, преди 6 януари се прави третата последна Коледна вечеря. На масата се сервират само постни храни. Пали се недоизгоряла от последната кадена трапеза свещ.
Разчупват се орехите, останали от Нова година и по тях се предсказва бъдещето.
На самия празник, водата на масата, задължително трябва да е осветена.
След църква, свещеникът мята кръста във водата и който се гмурне, да го извади ще е дарен с късмет и здраве.

Съществува и поверие, че ако кръстът, хвърлен във водите на 6 януари, замръзне ще бъде богата и плодородна годината. По листа от бръшлян се гадае за живот и здраве. По орехите се предсказва бъдещето в новата година.
По припяването на пръстени се предсказва, с кого девойката ще мине под венчило.

Ето какви ритуали и традиции се преписват още:

Ритуалите по време на Йордановден и преди празник са свързани с хвърляне на кръста във водата. Това се прави по целия свят. У нас този ден е познат още като Водокръщи, Водици и др.

Старите ни предци вярвали, че на този ден реките спират да текат в полунощ и стават лековити, а от небето самият Господ се показва на небесната порта, за да изпълнява желания.
По някои краища на страната, на връщане от църква в дома се поставя брадва с острието нагоре. Всички трябвало да я прескочат, за да спрат болестите.
Момите ходят за вода рано на утринта и докато точат мълчат. След това две от тях, облечени като младоженка и жених, обикалят къщите и поръсват с кръстена вода.
Жените с малки деца, раздават по домовете питки и кравайчета за здраве за децата си.
Приема се, че на Йордановден е най-добре да се кръщават децата.
Самото кръщение и кръсниците са много тачени хора. В миналото, дори кръсникът и кръсницата избирали името на детето. Първородните рожби, момчетата били кръщавани на бащата на таткото, а момичетата на бащата на майката.

В Югозападна България се гадае, като се припява на пръстени и се предполага под кое венчило ще мине девойката.
В Югозападна България се къпят само момченца до 1-а годинка и младоженци. Затуй и празника е известен като Мъжки водици. По тези земи е прието да се избира кум за цялото село и така до следващия Йордановден.
В Родопите, обредът е известен като „хаскане“, от тракийския обичай за потапяне във вода.

На Йордановден се приема, че пепелта в огнището, събирана от празници Коледа и Нова година има лечебни свойства, помага за плодородие, гони зли сили.

На Водици сгодени ергени посещават избраниците си. Свекървата измива лицата и дарява с китка и златна монета. От тук насетне започват сватбите, чак до Великденските заговезни.

Йордановден, Богоявление, Водици – 06 януари

Йордановден е сред най-големите християнски празници. Смята се, че на този ден св. Йоан Кръстител, кръстил в река Йордан, божия син. Тогава Исус Христос бил на 30 години, но по онова време имал все още малко
последователи. Едва след великото кръщение, той бил готов с душа и сърце да изпълни спасителната мисия, която му била отредена.

ЗА ЩАСТЛИВО ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ИМЕН ДЕН НА ИМЕНИЦИ НА СВ. ЙОРДАН РАЗГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Вашият коментар