Имен ден празнува Таня ! Света мъченица Татяна, 12 януари

Кой празнува на 12 януари?

На 12 януари християнската църква чества паметта на Св. мъченица Татяна. Името й произхожда от древногръцки език и означава „устройваща“.
Имен ден имат дамите с имена Таня, Траяна и Татяна, както и някои производни на тях.

История на св. Татяна

Света мъченица е родена в богато християнско семейство. От ранна възраст тя се отказала от охолния светския живот, отдала дните си на милосърдие и молитви.
В годините, когато живяла Татяна, на власт управляват Александър Север, който по онова време бил малолетен. На 16-годишният Александър Север се възкачил на престола и управлявал в периода (205-238 г.). Самият той имал убеждения еклектични. Хладен, равнодушен към вярванията на другите, не се придържал към определен светоглед. Почитал много божества, но в дома си имал и икона с Христос. Решенията по управлението, вземали негови наместници, които били крайно против християнството.

Млада Татяна била заточена в храма на Аполон, с идеята да бъде отказана от вярата си. Отказвайки това, тя била осъдена на жестоки мъчения. Рязали парче по парче плът от тялото й, а очите изболи на пръти. След всяко нови изтезание Татяна се излекувала. Молела Бога да докосне сърцата на грешните и невярващи изтезатели. Самите те оставали изумени, когато на следващия ден виждали, че по тялото й сякаш няма следа от изтезанията.
Татяна била покровителствана от ангели. Осмината изтезатели прекратили мъченията, преклонили се пред Татяна и признали християнството.
Силата на молитвата на Татяна и искрените ѝ думи счупили статуята на хиляди парчета.

След множество увещания от страна на градоначалника, които останали напразни в идеята Татяна да се отрече от Христа, младата девойка сякаш се възкресявала. Дори римските войници паднали на колене пред нея и се разкаяли за действията си. Помолили за прошка. Императорът се ядосал още по-силно и обезглавил войниците си.

Той, продължил да излага момичето на жестоки мъчения. Накрая след множество опити я хвърлил на лъвове. Хищниците обаче, обратно на очакванията легнали в нозете й като покорни слуги. Александър Север се уплашил да не би тази постъпка да подтикне и други езичници към вярата, която той самият не признавал. Наредил да я изгорят, но кладата угаснала. Тогава веднага издал заповед да обезглавят Таня. По същия начин се отнесъл и с родителите на мъченицата.

В резултат на ужасните мъчения, които трябвало да изтърпи Татяна, църквата я канонизира за Света великомъченица Татяна.

Името Таня, Татяна не е с много ясно значение. Според някои източници името е без конкретно значение, други смятат, че произлиза от фамилното име на девойката. Най-често срещано е преведено като „Приказна царица“. Смята се, че името има руски произход.

Древните българи почитали бог Тангра и го смятали за Велик Господ. Тангра, в превод означава „гръм“. Корените Тангра, произхождат от ТАН, което значи „небе“. Често срещано в Стария свят.

Обичаи и традиции на Света Великомъченица Татяна

Раннохристиянската мъченица Татяна има празник на 12 януари. Тогава почитаме паметта й и празнуваме деня Света Татяна. Тя почитана великомъченица от християнския свят. Празнува се от християни, както православни, така и католици.

Св. мъченица Татяна 12 януари

На 12 януари имен ден празнуват Траяна, Таня и Татяна. В този ден се почита паметта на светата мъченица Татяна.
Тя била закърмена с Христовата вяра, а несломимостта, въпреки всички изтезания, които се наложило да изтърпи, я превърнали в светица.
ИМЕН ДЕН НА 12 ЯНУАРИ ИМАТ ЖЕНИТЕ, ЧИИТО ИМЕНА СА ТАТЯНА И ТАНЯ, ЧЕСТИТО ДА ИМ Е!
Изберете картичка и оригинално пожелание, за да зарадвате празнуващи днес в сайта Картички.бг. ТУК!

 

Вашият коментар