22 Декември – Имен ден празнува Анастасия

Кой празнува на 22 декември?

На 22 декември православната църква почита паметта на Света Анастасия. Имен ден празнуват Анастас и Анастасия и техните производни – Анастаса, Анаста, Анасташа, Анастасийка, Настя, Наста, Настасия, Настас, Сия, Сийка, Стаска, Стас, Таша, Тана, Тача, Таско, Тасю, Тацо, Тачо, Ташко, Шина, Шинка, Шана.

История на Света Анастасия

На дата 22 декември всяка година, Православната църква чества паметта на великомъченица Анастасия. За Римокатолическата църква този ден се отбелязва на 25 декември.

Историята на Анастасия разказва за през III в. Света Анастасия е живяла в III в. Родена е в римско семейство със знатен произход. Баща й е езичник, майка й християнка. Тя имала омайна красота и много познания. Целият си живот посветила живота на бедните, болни и недъгави хора. През годините била милостива и състрадателна. Носела храна, дори на затворниците, давала хляб на бедните и бездомни, лекувала страдащи от болести и инциденти. Превързвала рани на нуждаещи се. Всички в Рим й били признателни за грижите, които полагала. Римската управа, обаче не одобрявала действията й.

Благодарение на възможностите на семейството си, Анастасия получила отлично образование. Хрисогон, бил неин учител. Той, освен на знания й предал и вярата в Бога. Самата Анастасия имала труден живот. Не по волята й, трябвало да се омъжи за избраник от баща й. Майка й починала, докато била малко дете. За всичките трудности в живота опора и утеха, Анастасия намирала в молитвите отправяни към Бога. Мъжът й също бил езичник и лош човек.

Когато научил за вярата и в Господ и това как се раздава за бедни и бездомни Анастасия, той я затворил. Прекарала, мъчителни, дълги и тежки дни в килия. Не след дълго мъжът й починал и Анастасия отново получила свободата. Тогава решила да посвети целия си живот на болни и бедни хора.
Ходела в тъмници и затвори. Носела дрехи и храна на затворници. Не малко пъти се опитвали да я убият заради това, което правела, но винаги се спасявала. Случвало се дори обратното. Тези, които се опитали да я убият, не след дълго намирали сами смъртта си.

Макар харесвана, обичана и уважавана сред простолюдието, тя е осъдена на смърт. Докато траят масовите преследвания на християните по управлението на император Диоклециан, управителя на Илирия, Анастасия е заловена, вързана на четири стълба и изгорена в Сирмиум. Днешна Сремска Митровица. Император Диоклециан (Гай Аврелий Валерий Диоклециан, властвал между 245 и 316 г наредил на войниците си да я оковат на 4 стълба и да изгорят тялото й. Годината била 290. По народните поверия, светицата се е превърнала в олицетворение на смъртта.

Днес мощите й се пазят в църква в Истанбул (някогашния Цариград).
Защо 22 декември е ден е известен и като св. Чьорна и/или Нашташа
Света Анастасия е християнска римска светица. Самото име Анастасия означава „възкръснала“. В народната митология св. Анастасия е възкръснала в трети век и смъртта й се възприема за своеобразно олицетворение.

Обичаи и традиции на Света Анастасия

Как се тачи Света Анастасия в различните части на България?

У нас този празник се отбелязва главно в родопския край. Самата Анастасия е смятана за покровителка на смъртта и свързват с персонифицирана смърт. На този ден, според поверията на народа не се върши никаква домакинска работа. Наричат деня още св. Чьорна или Нашташа. Приема се, че ако не се празнува света Анастасия в някоя къща, ще се случат нещастия. Традицията поверява да се месят, пекат и раздават питки с мед.

Забрани, ритуали и традиции на Света Анастасия

На този ден се приема, че не трябва да се работи, главно от жените, домакинска работа. Приема се, че ако домакиня тъче, пере или преде, домът й ще бъде почернен.

Смята се, че ако времето на този ден е хубаво в юни месец ще е суша. Ако вали на 22 декември и в юни месец идната година ще вали. Приема се още, че времето на следващият след 22-ри декември също е предвестник на месец юли.

Света великомъченица Анастасия – 22 декември

Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

В българските народни представи на светица Анастасия е своеобразното олицетворение на смъртта. Празникът се чества предимно в Родопския край. Според народните поверия, ако на този ден е хубаво времето, в идния юни месец ще е суша. Ако на този ден вали и в юни ще вали.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНА АНАСТАС И АНАСТАСИЯ, А ЗА НАЙ-ХУБАВИ ПОЖЕЛАНИЯ  И КАРТИЧКИ ЗА ИМЕН ДЕН, РАЗГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Вашият коментар