На 17 януари църквата почита паметта на св. Антоний Велики – Андоновден

Кой празнува на 17 януари?

На Антоновден имен ден и празник честват хора с имена Антония, Антон, Андон, Андони, Антоан, Анко, Андонко, Анчо, Антоанета, Антоана, Антонина, Антоанина, Антонка, Донка, Дона, Донина, Дондо, Донинко, Доне, Донко, Донкин, Донован, Доньо, Дончо, Дочо, Тони, Тончо, Тонко, Тоньо, Тони, Тоника, Тоница.

История на Свети Антоний Велики

Свети Антоний е наричан безценен е роден около 260 година. 35 години от живота си Антоний прекарва в планината, където се занимава с душевно болни хора. От тук го наричат и покровителя на душевно болните и страдащи.
Говори се за предание на Ана Каменова, която в книгата си Непоправимото, разказва, че св. Антоний живял някога в град Мелник. Там преди половин век са намерени останки от древна болница за психично болни хора. Според вярванията, Антоний бил добър ковач, който преди да изработи нещо, обмислял, какво ще бъде. Антоний починал на 17 януари, през 356 г. на 105 годишна възраст.

На преклонна възраст се оттегля от света, за да прекара остатъка от дните си в уединение и усамотение в самата пустиня. Макар и далеч от хорските погледи, народа не спрял да го търси за лек, съвети, разговори и беседи.
Антоний живял като през цялото си време давал на хората, това, от което се нуждаят. Фолклора възпява св. Антоний като малкия брат, близнак на св. Атанас. Приказките говорят как двамата братя били ковачи, железари, ножари, налбанати (подковавали коне). Това обяснява и защо на по-късен етап, хората го избрали за патрон.

Защо Андоновден е известен и като ден на ковача?

Понеже двамата братя Антоний и Атанас били ковачи, те изобретили клещите и този ден се превърнал в празник на железари, налбанати, ковачи и ножари.

Защо Антоновден е известен и като Лелинден!

За да се гони чумата от дома и обитателите му се оставя една от празничните питки в тава на масата „за белята, за лелята, чумата“.

Обичаи и традиции на Свети Антоний

В народния календар св. Антоний Велики се отбелязва на 17 януари, а денят е приет за ден, срещу болестите. На 17-ти, Антоновден не трябва да се работи. Жените не трябва да предат, шият, не се вари боб, леща, за да не се предизвиква чума или шарка. Приготвят се специални покачи, намазани с пармезан. Те се раздават на близки, роднини, съседи за здраве.

Как се тачи Св. Антоний в различните части на България?

Православната българска църква чества в памет на преподобния Антоний Велики на 17 януари.На 104 годишна възраст се изправя в диспут с представители на арианското учение. В дискусията той побеждава, а наградата е провъзгласяване на Християнството. В следващата година, Антоний умира и е погребан на уединено, тайно място. Години по-късно са намерени мощите му и са пренесени във Виена.

Ето какви ритуали и традиции се преписват още на св. Антоний Велики:

На 17 се празнува не само в почит на светеца Антоний, но и за да се гони чумата. За целта жените пекат хлебчета с мед за здраве на „лелята“ (название, табуирано точно за чумата).  Празнува се и в чест на едрия добитък. Традиция е свещеникът да обикаля селото и да пръска със светена вода. Освещава се и църквата.

В някои региони на страната стопаните изкарват животните на улицата, за да предизвикат затопляне на времето. Съществуват и някои забрани, които трябва да се отбележат на Антоновден. В Пиринския край вярват, че на този ден се събират болестите и нападат хората. Затова двата празника са наречени „медни и сладки“.

Стопаните заключват вратите и не палят в дома светлини, че да не ги видят болестите и да ги навестят.    На този ден не е прието да се яде свинско месо, за да не се предизвикват болести.
Не се плете, нито шие, за да не се убодат хората и раните им да не остават незатворени. На този ден не се работи с вълна, защото се вярва, че чумата спи в нея. По право на Антоновден не се работи нищо, за да няма гръмотевици през идната година.Жените не трябва да сресват косите си, за да не ги погне гръм в лятото.

17 януари, Антоновден, Преподобнии Антоний Велики

Денят 17-ти януари е посветен на преподобния Антоний Велики. Той бил отшелник, родом от Среден Египет, към 251 година. Син бил на заложно семейство. Още на 20 годишна възраст губи родителите си. С наследството си се разделя, раздавайки го на нуждаещи се бедни, гладни и болни. Оставя една част от него за сестра си, която заминава в девически манастир.

ПОЖЕЛАНИЕ  И КАРТИЧКА ЗА ИМЕН ДЕН НА ПРАЗНУВАЩИТЕ АНТОНОВДЕН,  ИЗБЕРЕТЕ ОТ ТУК!

Вашият коментар