Малка Коледа, Бъдни вечер – 24 Декември

Кой празнува на 24 декември?

На 24 декември се празнува Малка Коледа, известен повече като Бъдни вечер и св. Евгения. На този ден празнуват хора с имена Евгения, Евгени, Жени, Женя, Жечка, Джени, Джейн, Благородна, Благороден, Бистра, Малин, Малина, Малчо, Мадлен, Евгений, Бисер, Бисера, Първана, Първан, Кольо, Христо, Божин, Божана.

Всички имена, които в един или друг език имат едно и също значение и то в превод означава „благородна“!

История на 24 декември

Вечерта преди раждането на младенеца Исус Христос е първа от трите календарни нощи. Наричана е Бъдни вечер, името й произхожда от бдение, а някои твърдят, че е от бъдеще и/или от бъднини. И в двете символики е директна. Става дума за чудо, което ще се случи за всички хора по света. Това е времето, когато дори природата спира за миг, в очакване. Птиците престават да пеят, дърветата да шумолят, а реките да ромолят.

Бъдни вечер е наричана още Суха Коледа, малка Коледа, Мали Божич, Детешка Коледа. Раждането на Слънце, на новото начало и новия Бог слива в едно цяло християнската вяра и надежда в доброто. Ето, защо целта на коледните традиции е да пазят от бедствия, да носят плодородие и хубаво време.

Защо 24 декември ден е известен и като Бъдни вечер?

Бъдни вечер е най-важният семеен празник. На 24 декември свършват Коледни пости, които вече 40 дни траят. Те започват от 15 ноември по Коледни заговезни.

Традиции и обичай по Бъдни вечер

Наричана още малка Коледа, Вечерня, Кадена вечер или Недялка, вечерта преди Коледа е време за семейството и събира всички около празнична трапеза. Масата за Бъдни вечер не трябва да бъде лишавана от изобилие. Храната, която се сервира трябва да е постна, а блюдата в нечетен брой. По традиция се правят варен фасул, ошав, варено жито, сарми с булгур или ориз. На масата се сервират още чесън, мед, орехи, кромид лук, съхранени от лятото плодове, ракия и вино. На Малка Коледа, масата трябва да има от всичко, произведено през годината.

В миналото обичайте по бъдни вечер започвали като мъжът в къщата, който е най-стар, запалвал огъня. Той се подклаждал от специално отсечено дърво на дъб или круша. Дървото трябвало да гори цялата нощ. Празничната маса се редяла върху слама. Идеята е да съдържа от всичко, което стопанинът произвежда. Прекадява се цялата къща, за да се изгонят злите духове. Зад вратата се оставяло ралото.

Когато се разчупела погачата, първото парче се оставяло пред иконата и било за покойните. След това се раздават парчета на всички членове на домакинството, включително животните. Лъжица от житото се хвърля в огъня за берекет и здраве.

Обичаят повелява от трапезата да не се става, докато трае вечерята. За да е плодовито житото, всички става накрая заедно. Масата не се раздига. Вярва се, че мъртвите идват да се нахранят и да се погрижат за живите. Първата хапка от боговицата се запазва и мома я поставя в завивките си, за да узнае кой ще е женихът й. Парата се пада на един от членовете и на него е честа да има здраве и късмет в новата година. Сламата, на която се сервира трапезата се запазва и за други празници като Гергьовден. Жените, на които предстои да раждат лягат върху нея. Така цялата нощ е свързана с много предвещания за здраве, благополучие, женитба, раждания и пр. След това коледарите започват да обикалят къщите.

Вечерта Бъдни вечер е първа от поредицата около Рождество Христово.
Според Евангелието и Христос е роден в пещера около град Витлеем, Юдея.
Денят на раждането на Исус не е отбелязан от летописци, нито от мислители.
В календара на Православната църква до IV в. в нямало празник посветен на Христовото раждане. Отбелязва се възкресение и връщане на небето. Двата празника се разделят едва през IV – V в. под влияние на древните езически вярвания.

Как се тачи Бъдни вечер в различните части на България?

Смята се, че на Бъдни вечер около трапезата всички трябва да се наредят всички рано, за да зреят рано житата, а щом станат заедно от нея, по едно и също време ще са узрели всички жита.

Бъдникът гори цялата нощ и пази огънят да не угасне. Въглени, живи от бъдника се оставят във вода, прекадена от вечерта, а после от нея се пие, за да се гонят зли сили. Дните от Коледа до Водици са наричани Мръсни или Погани дни. Жените предат фини нишки с вълна и с тях увиват кошерите, за да пазят пчеличките да не бягат.

Преди и по време на навечерието на Бъдни вечер

Бъдни вечер е най-важният семеен празник. Посветен е на домашния уют, огнището, на покойните в семейството. В различните части на България наричат Бъдни вечер още Малка Коледа, Неядка, Вечерня и Кадена вечеря. Името Рождественската нощ се откриват част от думите на южните славяни и древни тракийци.

По стара българска традиция, преди празничната трапеза за Бъдни вечер да е готова, стопанинът на дома, запалва в огнището, специален пън, наречен бъдник. Той трябва да изрече думите: „Колко искрици, толкова шиленца, пиленца, теленца, дечица в дома!“ След това огъня се поддържа жив за цялата нощ. Дървото, бъдникът трябва да е круша, дъб или бук.
Подготвя се, като в него се прави предварително дупка. В нея се налива червено вино, поставят се тамян и зехтин за берекет. Запечатва се с пчелен восък и се поставя в огъня. Коледният бъдник е наричан още прекладник или коледник е вече миросан. Тогава се пренася на божествата. Според славянските вярвания, когато трябвало да се роди мъжко чадо в къщата, възрастен мъж запалвал осветеното дърво, за да гони зли духове на орисници и вещери. По-късно българския народ палел миросано дърво в чест на Спасителя.

По Бъдни вечер трапезата се иска да има такъв брой ястия по древноюдейската Кабала, а те са 7, 9 или 12. Всички ястия, които се поставят са постни. Правят се сарми, компот от сушени плодове и пълнени чушки.
Огъня е предвестник на годината. Колкото повече искри има в жарта, толкова по-богата ще е годината, реколтата успешна, кравите млечни, а прасетата арни.

Празничната трапеза за Бъдни вечер се реди върху слама в югоизточната част на стаята и под икона. За да са осветят четирите краища на света, в четирите ъгъла на помещението се поставя по орех.

На Бъдни вечер, преди да започнат да се хранят всички, най-старият мъж прекадява трапезата. Понякога това се прави от най-възрастната жена. Приема се, че тамянът гони лукавите дяволчета от масата, както и омаломощава Сатаната, караконджоли, вещери, магьосници. С тамян се прекадяват всички помещения в дома, включ. кошара, обор. Езическите обичай в навечерието на Рождество Христово по нашите земи изискват, стопанката на дома да залъже с погач злия Коледо бог. Питката за Бъдни вечер, трябва да е кръгла или с форма на кравай. Трябва да е без мляко и яйца, постна. За да бъдат опростени греховете се намазва с мед. За омилостивяване на Коледо.

В различните части на България празничният хляб е наричан коледник, боговица или вечерник. Когато най-възрастния в дома разчупи хляба трябва да изрече думите: „Заповядай, Боже, да вечеряме заедно“.

В Христово време поканата важи за раждащия се Исус Христос, като първото парче се поставя под иконата света Богородица. От тестото, с което е замесен погача се пекат малки кравайчета, наричани колачета. Те са дарувани на коледарите. По традиция е правилно всеки да опита от всички ястия на празничната трапеза, за да му върви през годината. В края на вечерта по избраните орехи се гадае за здраве.

По време на вечерята, никой не трябва да става преждевременно от масата. Ако на някой се наложи, трябва да го направи приведен, за да не обрекат караконджолите селото на глад.Сламата, върху която е сервирана трапезата се пази до пролетта. От нея се вият венци и окачват на дървета, за да раждат плодове.

Храната от масата не се вдига тази нощ, за да остане късметът в къщата.
След Коледа до Йорданов ден предстоят дванадесет мръсни дни. Наричани са погански или вълчи. Това е периодът от 25 декември до 6 януари. Това е и астрономически границата между небето и земята, която изчезва. Предполага се, че по време на поганските дни духове на покойници слизат в света на живите. Разделението между онзи и този свят временно се заличава. По това време се смята, че някои дух на покойник, може да си хареса приживе човек и да го вземе със себе си.

В полунощ по Коледа идват коледарите, тогава се е и родил Христос. Според народните вярвания това е и началото на Мръсните дни. Коледуването се прави от младежи, облечени в нови дрехи. За наметала имат ямурлуци, на главите с калпаци, богато украсени с пуканки, нанизани на червен конец, сушени стафиди, сливи и чимширови китки. Коледарите обикалят всички домове. Според традиция коледарите са само момци готови за женене. Коледарите се водени от станеник, който носи обредното дръвче – елха или ябълка – клон със седем разклонения, на които са забодени кравай, варакосана ябълка, червен конец, монети и зелена клонка.

Станеникът казва благословия за семейство и къща. След това дружината изпява песни за всеки поотделно. Стопаните даряват коледарската дружина с дребни пари, колаци, сланина и месо, боб, брашно, лук, орехи и вино. Със събраното коледарите устройват угощение на идния ден, а другата част продават. Събраното правят за дарение църква, училище или читалище.
Вярва се, че по Коледа небето се отприщва и всичко става светло за кратък миг. Смята се, че това, което си пожелаем по Коледа се сбъдва.

Забрани, ритуали и традиции на Бъдни вечер:

Девойките, на които им предстои да се оженят, не трябва да месят хляба за Бъдни вечер. Смята се, че ако се омъжат в следващата година ще отнесат плодородието от къщата.

Пепелта и сламата от бъдника не трябва да се хвърлят.
Седналите около трапезата, е бива да се оглеждат много, за да не побелеят отрано косите им.

Бъдни вечер – нощта преди раждането на Исус Христос, 24 декември
Денят, преди Коледа е ден, когато всичко сякаш спира в очакване раждането на божия Син. Птиците не пеят, водите не текат, а листата на дърветата не потрепват.

Поверието разказва, че някога само кукувицата не се подчинила на идването на божият Син, трепетликата не спряла да трепти и река Лъкатуша да тече. Тогава Божията майка наказала трите: кукувицата да кука само три месеца в годината (от 24 март до 24 юни, когато са празниците Благовец до Еньовден); трепетликата вечно да трепери и листата й да не намират покой, а реката да тече само по тесни и криволичещи разливи.

ИЗБЕРЕТЕ ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ИМЕН ДЕН В БЪДНИ ВЕЧЕР ИЛИ ПОЗДРАВЕТЕ БЛИЗКИТЕ СИ С  КАРТИЧКА  ОТ ТУК !

Вашият коментар