Ивановден – св. Йоан Кръстител, 7 януари

Кой празнува на 7 януари?

Ивановден е ден на побратимяване. На него празнуват всички с имена Ивана, Иван, Иванка и производни – Иванеш, Иванки, Иванил, Иваница, Иванко, Иваниш, Иванти, Иванче, Иванчо, Иваш, Ивануш, Иват, Иво, Иве, Ивко, Ивайло, Ивайла, Ивайл, Иванела, Иванила, Иванета, Иваница, Иваничка, Ивания, Ивантия, Ивон, Иванча, Иванушка, Йоан, Йован, Йове, Йованчо, Йовин, Йово, Йовослав, Йович, Йовишо, Йовчо, Йоко, Йолин, Йон, Йона, Йонел, Йони, Йондо, Йоно, Йошо, Йочо, Йоньо, Йохан, Йоцо, Йочко, Йото, Панайот, Йончил, Йоанка, Йоана, Йована, Йованица, Йованка, Йола, Йоли, Йолина, Йолита, Йолинка, Йона, Йолка, Йонелия, Йонета, Йонда, Вайко, Вайло, Вайно, Вакан, Вайчо, Вайо, Вакин, Вакан, Вако, Вато, Васил, Ватко, Вандо, Ванде, Ванил, Ванко, Ванкуш, Вано, Вануш, Ванче, Ванцо, Ванчел, Внюшка, Вачка, Вана, Ванга, Евангела, Вакана, Ванина, Ванка, Ванушка, Вата, Ваня, Ваца, Ванка, Ванча, Джония, Джанко, Джони, Джано, Джото, Джина, Джана, Джона, Джоана, Джина, Жан, Жана, Жаньо, Жано, Божана, Жани, Жанет, Жаница, Жанка, Яни, Йоан, Ян, Стоян, Боян, Траян, Янаки, Яне, Яначко, Янил, Яниш, Яномир, Янован, Янкул, Яниш, Янош, Янушко, Янул, Янче, Ято, Яню, Янчул, Яньо, Янчил, Ята, Янча, Янушка, Януша, Янтра, Янулка, Янука, Янка, Яничка, Яница, Янина, Яника, Яна и пр.

История на св. Йоан Кръстител

На Ивановден църквата се прекланя пред паметта на кръстника на Исуса, св. Йоан Кръстител, който извършил кръщението в река Йордан. Йордан единствен разпознал и показал на народа техния спасител. Нарекъл го пратеник божии. Предтеча, е наричан още, защото предрича идването на Исус Христос, Спасителя на земята.

Най-важната цел и мисия на св. Йоан Кръстител била да покръсти Христос. Това е един от най-големите три празника, около светеца. Църквата празнува веднага след Богоявление. Прави се голям събор, на който идват всички християни. Сред пророците предвещали идването на Спасителя, св. Йоан Кръстител единствено успял да го посочи с ръка. Негова била и честа да го кръсти със слово и дух.

Целият жизнен път и кратката му история за 34 години, мъченическата смърт в Махерон крепостта, дават право и обясняват, защо в библията се говори за него като за ангел. Въпреки, че бил човек, култът към него ни дава право да честваме три големи празника – Еньовден, Ивановден и Секновение.
Свети св. Йоан Кръстител е смятан за лечител на различни болести, на него най-силно трябва да се молят страдащите от главоболие. На този ден се къпят булки и женихи, които са правили сватба в зимата. Празнуват сгодените ергени и моми и всички именици.

Защо Ивановден е наричан Женски водици?

Хората вярват, че когато светът бил разделян между светците, на Йоан се паднало да е кръстител на водата, децата, младите жени и земята. Този ден е известен още като Женски водици. Това се дължи на ролята на младите моми да бъдат кръстени в ритуал.

Обичаи и традиции на Ивановден

На 7 януари е голям народен празник. Това е един от поредицата новогодишни празнични цикли. В този ден продължава къпането по обред за здраве. В някои райони от страната дори започва да обхваща и други групи.
Тачи се като ден за обред на младоженци. Самото покръстване се прави от кум или девер. Понякога се разглежда и като празник, с който се затваря цикъла по сватбена обредност. На този ден ергени мият момите.
На празничната трапеза се слагат фасул, баница, ошав, варено жито, печена луканка и свински ребърца със зеле.

Как се тачи Ивановден в различните части на България?

Прието е на този ден всички именици да черпят за здраве. Ако на именик, не дойдат гости, това е лошо пред знамение. Празничната трапеза трябва да изобилства от всичко. Масата не се раздига до другия ден. В Югозападна България се къпят младоженки и пеленачета до 1-а годинка. В обредния ден се разменят подаръци, гостува се и се слагат празнични трапези. Народните поверия за св. Иван е свързвана с покровителя кум и побратим. Това обяснява и името на самия празник и гостуванията на кумове. Кумата носи вино, кравай и месо. Слага се обща маса.

Ето какви ритуали и традиции се преписват още на св. Йоан:

Ивановден е приет за деня за побратимяване. Младите си ходят на гости, като минават пред дома на най-възрастния и търсят благословия от майка му. Заедно с благословиите слова, получават и китка от чемшир и бръшлян, вързани с червен конец и златна пара. Поверието е, че новото приятелство ще е вечно и здраво. Ритуалите, които се правят в този ден са като клетва и благословя.

В някои краища младите ходят по горещи въглени, като стъпват първо с десния крак, отпиват вино от паница и чупят комат хляб от обредния хляб. Ако младежите не са още женени в бъдеще си стават кумове или кръстници.
По Ивановден спират кукерските тържества, известни в някои краища още като русалии, бабугери или маскарадни дружини. По някои части на България на този ден се къпе царя на русалиите, а той отвръща с пищна гощавка. Хората се обличат като пищни карнавални персони.

На 7 януари приключва коледния цикъл празници, а за финал се изиграва празнично тежко хоро насред селото. В някои райони на страната, коледари водят кръщавания до чешмата и го къпят. Слага се празнична трапеза, на която може да се носят маскаради на мечка, невяста, арапи и др. В края, когато всички се нагостят излизат на празнично хоро, с което се затваря цикъла по коледуване.

Ивановден – Св. Йоан Кръстител, 7 януари

Духовната чистота и животът на Йоан Кръстител, както и отшелническата му смърт в крепост Махерон са причина да се говори за него като за божии ангел. В негова чест е създаден и култът от трите големи последователни празника – Ивановден, Секновение и Еньовден.

В иконите св. Йоан е изобразяван с пустинно облекло, направено от кожен ремък и камилска вълна, с криле на ангел. Крилата са символ на духовната му чистота, морално достойнство и предтечата. Неговият жизнен път е между Стария и Новия завет. На иконите е изобразяван с ръкопис в ръката, на който пише ясно:“ Покайте се, защото иде Царството Небесно“.

ПОЖЕЛАНИЯ И КАРТИЧКИ ЗА  ИВАНОВДЕН ЩЕ ОТКРИЕТЕ ТУК!

Вашият коментар